3 Μαΐ 2013

"Η Ολλανδία το μεγαλύτερο «πλυντήριο» χρήματος στην ΕΕ"

Η Ολλανδία αποτελεί το μεγαλύτερου «πλυντηρίου» χρήματος εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι Παρθένες Νήσοι είναι η έδρα των περισσότερων offshore εταιριών.
  Οι Financial Times παρουσίασαν τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποκαλύπτουν πως η Ολλανδία δεν είναι μόνο η χώρα της τουλίπας, αλλά και η χώρα των «εταιριών ταχυδρομική θυρίδα».

  Μέχρι το τέλος του 2012, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Εθνους», η Ολλανδία είχε προσελκύσει τεράστιες ροές χρήματος που ανήλθαν στο αστρονομικό ποσό των 8 τρις δολαρίων, που είναι 13 φορές πάνω από το ολλανδικό ΑΕΠ! Από τα χρήματα αυτά, βέβαια, μόνο τα 573 δις δολάρια κατέληξαν στην «πραγματική» οικονομία της χώρας.

  Τα υπόλοιπα απλώς πέρασαν από εκεί και διακινήθηκαν από ειδικά επενδυτικά σχήματα (εταιρείες ειδικού σκοπού) που συχνά δημιουργούνται από μεγάλες εταιρείες με στόχο να πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα κέρδη τους.

  Τα ειδικά επενδυτικά σχήματα (176 συνολικά) μπορούν να ανοίξουν στην Ολλανδία θυγατρική για λογαριασμό οποιουδήποτε ομίλου. Με τον τρόπο αυτόν ο όμιλος «περνά» στη θυγατρική που βρίσκεται σε ολλανδικό έδαφος μεγάλο μέρος των κερδών και φορολογείται εκεί με χαμηλότερο συντελεστή. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά αναχωρούν για άλλον προορισμό.





  Σύμφωνα με τους «Financial Times», η Ολλανδία έχει 23.000 «εταιρείες- ταχυδρομική θυρίδα», δηλαδή εταιρείες με έδρα μια χώρα με ευνοϊκή φορολόγηση, η οποία δηλώνεται μόνο με μια διεύθυνση, ενώ πραγματοποιούν όλες τους τις δραστηριότητες σε άλλες χώρες, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που πρέπει να καταβάλουν.

  Παράλληλα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες εταιρείες όπως η Cisco, η Starbucks, η Google, η ΙΚΕΑ και η Tommy Hilfiger έχουν ανοίξει στην Ολλανδία θυγατρικές, κυρίως για να επωφεληθούν στο κομμάτι της φορολόγησης κερδών. Στο Αμστερνταμ στεγάζονται, επίσης, εταιρείες που έχουν δημιουργηθεί από τους U2 και τους Rolling Stones, οι οποίες εισπράττουν τα δικαιώματα από τις πωλήσεις της μουσικής τους. Αυτό γίνεται επειδή στην Ολλανδία τα κέρδη από τέτοιου είδους μουσικά δικαιώματα φορολογούνται με πολύ χαμηλό συντελεστή.


πηγή:
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: