11 Οκτ 2012

Επιμήκυνση και κούρεμα «δείχνει» η Λαγκάρντ

Lagard epimikinsi«Αντί για μία κατά μέτωπον και μαζική μείωση... μερικές φορές είναι προτιμότερο να δίνεται λίγο περισσότερος χρόνος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στο Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της», στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος.
Κατά την έναρξη της ετήσιας Συνόδου, η αξιωματούχος είπε ότι «αυτό ζητήσαμε για την Πορτογαλία, αυτό ζητήσαμε για την Ισπανία, αυτό ζητάμε και για την Ελλάδα».

Το σχόλιο της Κριστίν Λαγκάρντ είναι το τελευταίο από μία σειρά σχολίων αξιωματούχων του ΔΝΤ που δείχνουν να αναζητούν συμβιβασμό με την ΕΕ και την ΕΚΤ για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ανάμεσα στις λύσεις που συζητούνται για την Ελλάδα είναι το «κούρεμα» χρέους του επίσημου τομέα ή ενδεχομένως και νέα δάνεια πριν το Ταμείο δώσει τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά μέτρα είναι μόνο μέρος των συζητήσεων, καθώς πρέπει, όπως είπε «να δούμε και το θέμα της χρηματοδότησης, καθώς και την κατάσταση του ελληνικού χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: