31 Αυγ 2012

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος συναντήθηκε ο Δήμαρχος Χανίων για την προώθηση θεμάτων του Δήμου

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, είχε την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σκουλάκης έθεσε στον κ. Λιβιεράτο μια σειρά από θέματα που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο του ζητώντας ταυτόχρονα την παρέμβαση του για την υλοποίηση/προώθηση τους. Αυτά αφορούσαν μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση των μελετών των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Χανίων, τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας και τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή του Καλαθά της δημοτικής ενότητας Ακρωτηρίου.
Χρηματοδότηση μελετών Γ.Π.Σ.
Το κύριο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων στον υπουργό Περιβάλλοντος αφορούσε την ανάγκη ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, αν όχι όλων, τουλάχιστον μίας εκ των τριών μελετών Γ.Π.Σ. που εκπονούνται για λογαριασμό του Δήμου Χανίων, με προτεραιότητα αυτή που αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Χανίων και Ελ. Βενιζέλου - Θερίσου - Σούδας συνολικού προϋπολογισμού 912.075,75 €.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Σκουλάκης «ο Καλλικρατικός» Δήμος των Χανίων προκειμένου να ολοκληρώσει και τα τρία Γ.Π.Σ. που τον αφορούν, απαιτείται να εξασφαλίσει συνολικά 1.622.228,55 €, ποσό το οποίο είναι αδύνατο να καλύψει από ίδιους πόρους» επισημαίνοντας παράλληλα στον Υπουργό ότι «η ολοκλήρωση του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη στο τόπο μας»
Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας
Ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε επίσης στον υπουργό Περιβάλλοντος το θέμα της στασιμότητας – επί 10 και πλέον μήνες - της διαδικασίας αξιολόγησης των υποβληθέντων προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) υπενθυμίζοντας στον αρμόδιο Υπουργό ότι στο εν λόγω πρόγραμμα η Δημοτική Αρχή των Χανίων έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη, καινοτόμα και εμπεριστατωμένη μελέτη για τη «Βιοκλιματική Αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών», συνολικού προϋπολογισμού 1.655.350 €, ζητώντας από αυτόν παράλληλα την ένταξη του προτεινόμενου έργου στο ανώτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο κ. Σκουλάκης έδωσε ιδιαίτερα βάρος στα υψηλά κοινωνικά οφέλη που θα προκύψουν από την παρέμβαση αυτή αφού όπως σημείωσε «η βιοκλιματική αναβάθμισή του πάρκου θα επαναπροσδιορίσει τη χρήση του και θα συμβάλλει - εκτός από τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και - στην άρση της ανασφάλειας και της παραβατικότητας όπως και στην αύξηση της επισκεψιμότητας αυτής».
Από την άλλη, ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να καυτηριάσει στον αρμόδιο Υπουργό, την πολύ μεγάλη χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ, η οποία όπως ανέφερε «έχει ως συνέπεια πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι να “λιμνάζουν”, σε μια περίοδο όπου η χώρα και ειδικά η ελληνική περιφέρεια τους έχει απόλυτα ανάγκη».
Καταδυτικό Πάρκο
Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε τον Υπουργό για το νομοθετικό «κενό» που υπάρχει σήμερα στη χώρα, από το γεγονός τη μη έκδοσης – εδώ και 7 χρόνια - της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων (σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 340905 «Περί καταδύσεων αναψυχής και άλλες διατάξεις») σύμφωνα με την οποία θα καθορίστούν σαφώς τα δικαιολογητικά και έγγραφα που θα συνοδεύουν την αίτηση του κάθε φορέα, ο τύπος και το περιεχόμενο της αίτησης, ο χρόνος και τα στάδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων.
Ο κ. Σκουλάκης ενημέρωσε μάλιστα τον κ. Λιβιεράτο για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προωθήσει τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στα Χανιά και δει στην περιοχή του Καλαθά Ακρωτηρίου, το οποίο θεωρείται, σύμφωνα με το Δήμαρχο Χανίων ως «έργο υψηλής σημασίας που θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη των Χανίων, της Κρήτης και της χώρας γενικότερα». Μάλιστα, ο Δήμαρχος Χανίων, ανέφερε στον Υπουργό ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει σχετικά - τον προηγούμενο 1,5 χρόνο - με επιστολές τους πρώην αρμόδιους υπουργούς, χωρίς ωστόσο κανείς από αυτούς να ασχοληθεί με το θέμα γεγονός που όπως σημείωσε προκαλεί απορία μια και όπως ανέφερε «η δημιουργία τέτοιων πάρκων θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της χώρας και στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, τον οποίο σήμερα αποστερείται η χώρα μας, χάνοντας σημαντικά έσοδα από την δραστηριότητα αυτή και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ε. Λιβιεράτος  έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που του έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην προώθηση τους, ενώ ειδικά για την πρόταση δημιουργίας Καταδυτικού Πάρκου στον Καλαθά δεσμεύτηκε ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για τη σύνταξη και υπογραφή της αναγκαίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: